hírek

Az Iszlám előretörése – a privatizált terrorizmus – Prof. Em. Dr. Balázs Judit napjainkat erősen befolyásoló témában tartott előadást a Közgazdász Klubban

- 2015. november 18., szerda 13:19

A 10 éves Közgazdász Klub életében a 46. előadás számos hallgatót, egyetemi oktatót, dolgozót és soproni, illetve környékbeli érdeklődőt vonzott. Balázs Judit professzor asszony az iszlám tudományos, több szempontú megközelítésével foglalkozóan az előadást szemléletessé tette ppt használatával, fontos, a mindennapokban használt fogalmakat, kifejezéseket, jelenségeket magyarázott meg érdekes megközelítésekkel, saját tapasztalata alapján.

Pár gondolat az előadásból:

Rövid történeti bevezetést adott az iszlámról. Magyarországon kutatták a távoli Ázsiát, mert az őshazát keresték a magyarok. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül az iszlám kutatása. 622-től számítjuk az iszlám megjelenését.

A dzsihád jelentése többféle a korán sokféle interpretációja miatt. Egyik jelentése: szent háború. Kadhafi 2 idézete, ami döbbenetes:

  • A jelek arra utalnak, hogy Allah hatalmas győzelmet tartogat az iszlám számára Európában. Nincs szükségünk kardra, puskára a győzelemhez.
  • Európát 50 év alatt muszlimmá változtatjuk. „akik korábban karddal nem tudtak betörni a kontinensre ( Európába), most majd szíves invitálásra érkeztek és érkeznek”.

Európa válságával összefüggésben kiemelte, hogy manapság sorra építik az országok a kerítéseket. Sokat foglalkozott a bevándorlók, a migránsok statisztikájával, nemek, kor szerinti megoszlásával. Főként fiatal férfiak a migránsok.

Következményként megállapította Balázs Judit professzor asszony: a nemzetállamok eltűnnek; a hagyományok felszámolásra kerülnek; a kereszténység válsága bekövetkezik(?).  Új feladatot jelent a terrorizmus, a világ súlyos konfliktusok előtt áll, más hadviselésre lesz szükség, arcnélküli veszély fenyeget. Ez az arcnélküli veszély elhúzódó, titkosszolgálati feladatok szükségesek. Egy kérdést fogalmazott meg az előadó: az Iszlám Állam mai formájában létezne-e, ha az Egyesült Államok hadserege 2003-ban nem szállja meg a Szaddam Husszein által vezetett Irakot?

Mit hoz a jövő?
Az alábbi mondatok nagyon súlyosak: Elgondolkozhatunk azon, ha tartós békét akarunk, akkor a nemzetközi együttélés normáit az egész világra ki kell terjeszteni. Minden népcsoportnak joga van a saját kollektívájának a biztonságáról gondoskodni. Nem csak a NATO-nak van joga az Észak Atlanti térség biztonságát szavatolni, hanem a világ más térségei számára is adott legyen a kollektív önvédelem joga. Ha egyenlő biztonságot akarok, akkor minden tömegpusztító fegyvert vagy meg kell semmisíteni, vagy bele kell törődini abba, hogy azokat idővel pl. muzulmánok is gyártják.

Professzor asszonyhoz számos kérdés érkezett, mely mutatja, hogy nagy az érdeklődés a téma iránt.

Köszönjük Prof. Balázs Judit egyetemi tanár előadását.

Linkek:

Kapcsolódó hírek:
Közgazdász Klub – Balázs Judit: Az Iszlám előretörése – a privatizált terrorizmus - 12-11-15 13:02