hírek

Közgazdász Klub – Botos Katalin: Dogmák eltűnőben. Beszélgetés a nyugdíj-reformról: Kell-e és kinek?

- 2014. november 11., kedd 11:27

A Közgazdász Klub következő előadása 2014. 11. 24-én, 17.00 órakor kerül megrendezésre, a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar, 9400 Sopron, Erzsébet u. 9. szám alatti Aulában.

Ismert és népszerű közgazdászprofesszor-asszony fogadta el felkésésünket tudományos ismeretei, kutatása átadására. Kutatási területei: nemzetközi gazdaság, nemzetközi pénzügyek, pénzügyi közvetítő rendszer, államháztartás, gazdaságtörténet, gazdaságetika. Régóta foglalkozik a nyugdíjreform kérdésével is. Előadásának legfontosabb gondolatai: Két végletes álláspont hallatszik napjainkban:

  • "Minden rendben van, a nyugdíjrendszer 2030-ig stabil."
  • "Úgyse lesz nyugdíjunk, mindegy, mit mondanak!"

Mindegyikben van bizonyos igazság. Ha nem teszünk semmit, akkor 2030 után komoly gondok lesznek. Tényleg nem lesz (elég) nyugdíj... Addig viszont igaz, hogy nagyjából finanszírozható. Mit tegyünk tehát?
Az előadás arra mutat rá, hogy a jelen nyugdíjrendszer igazságtalanságon alapul, s ezt mindenképpen korrigálni kell. A nyugdíjas évekhez mindenképpen szükséges a takarékoskodás, járulék-fizetés, de a gyermekekbe való befektetés is. Hogyan célszerű ezt kombinálni? Lehet-e ennek hatása a demográfiára?

Szeretnénk a Nyugat-magyarországi Egyetem összes kara, Sopron város és vonzáskörzete számára nyilvánossá tenni ingyenes rendezvényünket.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: